Den digitale virkelighed efter Covid-19

Covid-19 rev tæppet væk under det danske erhvervsliv, der nu er vendt tilbage til en ny virkelighed. Processen har budt på store udfordringer, men også på læring og et øget fokus på digitalisering.

Med den akutte indtræden af Covid-19 og en lockdown af landet blev der med ét stillet nye krav til landets erhvervsliv. Kontoret blev rykket hjem i privaten, møderne blev afholdt på Teams eller Zoom, men fælles for alle var, at vi befandt os i den samme situation og havde nogenlunde ens forudsætninger for at udføre vores arbejde. Hos Dansk Erhverv erkender man, at det her været en hård og lærerig proces, fortæller Brian Mikkelsen, der er direktør i Dansk Erhverv:

Det er ingen tvivl om, at krisen også har været en hård og lærerig proces for erhvervslivet, og vi har i hvert fald fået stresstestet teknikken. Det har på ingen måde været let at omstille sig fra den ene dag til den anden, men krisen minder os for eksempel om Danmarks solide bredbånds- infrastruktur, som teleselskaberne årligt investerer 7 mia. kr. i. Det er kommet os alle til gode.

Selvom processen har været hård for det danske erhvervsliv, er der heldigvis også erfaringer, som vi kan tage med os i den videre drift, fortæller Brian Mikkelsen videre:

Vi har gjort os nogle nyttige erfaringer med teknologiens muligheder. Vi har sådan set haft dem i årevis, men nu har vi prøvet det i fuld skala, og det giver os værdifulde erfaringer. Fra Dansk Erhvervs side ved jeg for eksempel, at vores digitaliseringspolitiske fagchef har haft det som blommen i et æg som hjemmearbejdende nybagt far, samtidig med at han og teamet har haft travlt med at hjælpe medlemmerne, bl.a. gennem webinarer om netop hjemmearbejde.

Flere fysiske møder bliver digitaliseret

Med ét blev vores arbejdsdag i høj grad digital, og det blev naturligt og absolut nødvendigt at holde møder digitalt, som man før afholdte fysisk. I fremtiden er der stadig behov for fysiske møder, men mange er helt sikkert også blevet mere fleksible og kan se fordelene ved digitale møder:

Jeg tror, at flere vil overveje, om man fremover i højere grad kan erstatte de fysiske møder med onlinemøder. Det kan langt fra bruges til alle formål, men kan spare tid, trængsel og mindske klimaaftrykket i højere grad, end vi før har været vant til. Digitaliseringen rummer nogle fantastiske muligheder for nye og smartere samarbejdsformer, fortæller Brian Mikkelsen.

Netop digitaliseringen ser Dansk Erhverv store muligheder i som del af regeringens tiltag SMV:Digital, hvor man arbejder for at hjælpe små og mellemstore virksomheder i gang med omstillingen til e-handel, lyder det videre fra Brian Mikkelsen:

I arbejdet med SMV:Digital arbejder vi for at fremme den digitale omstilling og e-handel for små og mellemstore virksomheder, bl.a. ved at yde et tilskud på op til 100.000 kr. til køb af privat rådgivning. Seneste pulje åbnede midt under Corona- krisen, og pengene blev heldigvis revet væk. Det siger mig, at der er appetit på digital- iseringen, og at vi har fundet en god model, hvor vi gør digitalisering meget konkret og forretningsnær, fortæller Brian Mikkelsen.

Fremtiden for dansk erhvervsliv

I takt med den øgede digitalisering kommer der også nye udfordringer for det danske erhvervsliv. En af de udfordringer beror på, hvordan især de små virksomheder, i takt med den øgede digitalisering, sikrer sig mod de udfordringer, der følger med en større grad af digitalisering:

IT-sikkerhed spiller en stadig større rolle for også de helt små virksomheder. Lige nu taler vi om coronavirus, og hvor sårbart vores samfund er, men en lignende tanke skal vi have om vores digitale infrastruktur. Derfor er jeg også glad for den nye mærkningsordning for IT-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse, som vi er ved at udvikle sammen med Dansk Industri, SMVdanmark, Forbrugerrådet TÆNK og Erhvervsstyrelsen efter en flot donation fra Industriens Fond. Vi vil løfte sikkerheden bredt i dansk erhvervsliv, og det vil gøre os mere robuste og skabe konkurrencefordele, fortæller Brian Mikkelsen, før han fortsætter:

Og så tror jeg, at vi kommer til at se alle mulige digitale teknologier komme i spil. Meget af det, som var helt nyt i går, bliver hverdag i morgen. Det gælder også AI og robotter – og her handler det igen om at gøre teknologien konkret og forretningsnær, lyder det afslutningsvist fra Brian Mikkelsen.

Del dette indlæg
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Scroll til toppen

Tilmeld Branche Indsigts nyhedsbrev