Én banebrydende teknologi – et hav af muligheder

Noget af det, der binder life science-branchen sammen, er behovet for at kunne komme helt tæt på de allermindste bestanddele: celler, bakterier, krystaller. Traditionel set har mikroskopi taget den plads, men med teknologien bag 3D-billedscanneren oCelloScope har man nu mulighed for at kunne følge med tiden, hvor digitalisering, data, proces- og produktionsoptimering og bæredygtighed er vigtige nøgleord.

Hos BioSense har man over 20 års erfaring med teknologien bag oCelloScope, som i sin tid blev udviklet af Tom Olesen, CTO & Co-Founder, da han var tilknyttet Philips BioCell. Her fandt man ud af, at 3D billedscanningsteknologien kunne bruges så bredt, at man blev nødt til at sprede teknologien ud over flere områder og virksomheder for at kunne udnyttet potentialet optimalt. Derfor startede Tom Olesen og Erik Spillum i 2017 virksomheden BioSense, hvor de har patenterede rettigheder til teknologien:

Det man kan med den her teknologi, er grundlæggende at scanne i 3D i væskevolumener og undersøge, hvad der er i prøven, eller hvordan f.eks. bakterier, svampe og sukkerkrystaller opfører sig i et givent miljø. oCelloScope scanner med et defineret tidsinterval og generer meget hurtigt kvalitets-billeder og -videoer af prøven, hvorfra der automatisk indsamles en stor mængde data og statistik. Teknologien er brugervenlig og enormt tidsbesparende i forhold til traditionel mikroskopi og kan bruges inden for alt fra Food til Pharma, fortæller Tom Olesen.

For at kunne specialisere sig har de valgt at lægge teknologien i forskellige virksomheder, som kan fokusere på hver sin anvendelse og hvert sit marked. Derfor deler BioSense kontor, laboratorier og kompetencer med ParticleTech og IntuBio. Det gør det muligt for dem i fællesskab at udvikle teknologien, så den passer præcis til deres meget forskellige applikationer.

BioSense

Det primære marked for BioSense er laboratorier i Europa og USA, som anvender teknologien til at screene inden for mikrobiologi. Deres kunder bruger den særligt til at udvikle nye stoffer eller til at undersøge, hvordan kan man anvende kombinationer af stoffer for at hæmme vækst af svampe og bakterier:

Vores teknologi har 250 gange højere følsomhed frem for standard absorptions- måling, fordi vi kan gå ind med billedanalyse og finde den enkelte bakterie og se, hvordan den udvikler sig. Lige nu bruges den især i forhold til forskning inden for antibiotika-resistens. Her kan man hurtigt undersøge, hvordan en given bakterie kan slås ned med et panel af antibiotika. Man vil naturligvis gerne finde den, der er mest effektiv og selektiv overfor bakterien. Med oCelloScope kan man nemt og hurtigt se, hvad der sker med bakterierne, og om de bliver angrebet af antibiotika. Specifik behandling med et så smalspektret antibiotika som muligt er af- gørende i forhold til antibiotikaresistens og patienters helbred, og her spiller teknologien en vigtig rolle, forklarer Erik Spillum.

IntuBio

Pharmaindustrien er det primære område for IntuBio, som har specialiseret oCelloScope til at måle mikrobiologisk aktivitet i meget lave koncentrationer. Niels Agersnap, CEO & Co-Founder i IntuBio, fortæller, at de bl.a. hjælper pharmavirksomheder med hurtigt at sikre en optimal vandkvalitet til produktionerne. Fabrikkerne har den udfordring, at de bruger enorme mængder af vand til skylning for at sikre bakteriefrit vand:

Når virksomhederne på traditionel vis udtager vandprøver for at tjekke, om det er rent nok til produktionen, så går der fem dage i laboratorie, før de får et svar. I disse dage er de nødt til at blive ved med at skylle, for så ofte at finde ud af, at vandet var rent nok til medicinproduktionen, fortæller Niels Agersnap, før han fortsætter:

Med vores bakteriemåling kan vi måle på deres system, og efter 6 minutter har vi svar, så de proaktivt kan stoppe deres skylning og spare rigtig meget vand. På den måde kan vi hjælpe med at give virksomhederne en mere grøn miljøprofil og nedbringe et unødvendigt stort vandforbrug.

Deres overordnede fokus er derved at finde ud af, om der er noget i prøverne, som ikke må være der. Det kan de hos IntuBio undersøge meget hurtigt og præcist via oCelloScope, og på den måde kan man optimere på mange led i processerne og produktionen, som bl.a. kan minimere ventetid samt spare på filtrering, skylning og ressourcer.

ParticleTech

Hos ParticleTech anvender man med stor succes teknologien inden for produktionsoptimering, hvor kunderne har brug for meget specifikke målinger og resultater for at kunne opnå higher yield og undgå dyre produktions-forstyrrelser undervejs. Her hjælper de ved at give kunderne indblik i selve processerne i produktionen:

Vi kan hjælpe med at måle fra input til output i produktionstanke og derved hjælpe med at gøre produkterne langt mere stabile. Ved en sukkerkrystallisering finder vi f.eks. ud af, hvornår krystallerne peaker, og så stopper vi produktionen her. Uden vores input ville produktionen have kørt flere timer endnu. Der kommer vi med et nyt bidrag, fortæller Trine Aabo Andersen, CEO & Co-Founder i ParticleTech, og fortsætter:

Inden for produktion er det vigtigt, at målingen og analysen går rigtig hurtigt. Det nytter ikke noget, at du laver en måling og så skal gå flere dage i laboratoriet for et resultat. Så er det for sent. For os er det vigtigt at give kunderne en mulighed for at reagere her og nu ved at tilbyde dem svar undervejs i produktionen.

Ifølge Trine Aabo Andersen handler det om at ændre anskuelsen af produktion fra en traditionel opskrift til en adaptiv procesoptimering, fordi man med oCelloScope kan scanne i løbet af 1-2 minutter og få et billede af den aktuelle status, og dermed hvordan man skal regulere for at få det bedst mulige output:

Herved øges produktkvaliteten og samtidig spares på energi og økonomi, og derved peger vi ind i den vigtige agenda, at vi er nødt til at få mere ud af de råvarer, vi har, pointerer Trine Aabo Andersen.

Del dette indlæg
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Scroll til toppen

Tilmeld Branche Indsigts nyhedsbrev