En solid grundform har hjulpet dansk industri gennem Covid-19

I den seneste tid har den danske industri arbejdet ud fra meget udfordrende vilkår. Under Covid-19 bliver industrien pludselig tvunget til at løbe ekstra stærkt, men industrien har også vist, at den var godt rustet, da grundformen var i orden.

En stor del af grunden til, at industrien har kunnet løbe ekstra stærkt, skyldes, at virksomhederne har været særdeles veltrænede i digitalisering, og at mange medarbejdere har vist sig omstillingsparate. De nye arbejdsforhold har også medvirket til, at virksomhederne nu har nogle nye værktøjer i kassen og en erfaring af, hvad der har virket, når krisen kradser, og hvad der ikke har.

Christian Hannibal, der er digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri, mener, at vi har fået indsigt i nye arbejdsformer, og at medarbejderne arbejder godt under forskellige omstændigheder:

Jeg håber, at virksomhederne og medarbejderne tager en masse læring med sig, som man har tilegnet sig under Coronakrisen. Bl.a. har mange fundet ud af, at der er møder i løbet af dagen, som kan klares digitalt. Samtidig har vi også lært, at der møder, hvor det giver bedst mening at være fysisk til stede. Det stemmer egentlig godt overens med vores tilgang hos DI, hvor vi aldrig har troet på, at alt skal gøres digitalt. Der er i høj grad brug for at mødes fysisk over en kop kaffe, men jeg tror, mange vil skrue op for digitaliseringen, fortæller Christian Hannibal og fortsætter:

Vi vil nok opleve færre, der kører fra Nordjylland til København for et møde og så hjem igen samme dag, hvis det kunne være klaret digitalt. Det er noget af det, vi tager med os hos DI, for det skaber også mere tid til andre opgaver og er selvfølgelig også vigtigt i et miljøperspektiv, lyder det fra Christian Hannibal.

Produktionen rykker hjem

Der har været en tendens til, at virksomheder af forskellige årsager har rykket deres produktion udenfor Danmark og EU’s grænser. På bagkant af Coronakrisen kan flere virksomheder dog se ideen i at rykke produktionen helt hjem eller i hvert fald tættere på, hvilket også skyldes, at automation har gjort det muligt for virksomhederne at etablere en produktion, der i højere grad end før er konkurrencedygtig:

Hos DI har vi oplevet, at en del fremstillingsarbejdspladser er flyttet hjem til Europa, fordi vi kan se, at det er blevet en konkurrencedygtig forretning at rykke ”hjem” igen. Den udvikling håber jeg, vi bliver ved med at se, men det kræver også, at virksomhederne føler, at det er økonomisk ansvarligt. Dertil også ud fra et klimamæssigt aspekt, hvor det kræver store ressourcer at fragte produkter fra Asien til Europa. Hvis vi kan fortsætte med at gøre det attraktivt for virksomhederne at holde deres produktion i Danmark eller Europa, er det, fordi muligheden er blevet konkurrencedygtig, fordi et område som automation kan gøre det muligt. Jeg tror, det er en tendens, vi kommer til at opleve i endnu højere grad, siger Christian Hannibal.

Teknologi for teknologiens skyld

Hos DI er man opmærksomme på, at teknologi skal tilføre noget for virksomheden. Om det så er økonomisk, miljømæssigt eller på bundlinjen, er op til virksomheden, men det er vigtigt at sætte fokus på ikke at anskaffe sig teknologi for teknologiens skyld. Man skal kunne bruge teknologien til at rykke sin virksomhed i en vis retning:

Vi oplever, at virksomheder kan være skeptiske, for vi har oplevet skyggesider som overvågning, cyber-angreb og fake news. Samtidig er der virksomheder, der føler, at de bliver sårbare ved at gå mere digitalt til værks. Vi skal fokusere på den teknologi, der kan gøre en forskel for f.eks. klimaet, nedslidningen af medarbejdere eller slet og ret på bundlinjen. Som virksomhed skal man dertil kunne føle sig sikker på, at de data, man opererer med, hverken bliver hacket eller benyttet udover forventet, forklarer Christian Hannibal og fortsætter:

På samme tid kræver det dog også, at man som virksomhed går i gang med at mindske barrierene ved at arbejde med teknologiske løsninger. Det kan være, man står på tærsklen til at investere i robotteknologi eller kunstig intelligens, og der kan det være en udfordring at tage de sidste og afgøren- de skridt i den proces. Den udfordring vil vi gerne gøre mere overkommelig, lyder det afslutningsvist fra Christian Hannibal.

Del dette indlæg
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Scroll til toppen

Tilmeld Branche Indsigts nyhedsbrev