Offentlig-private samarbejder baner vejen for cannabis-industrien på Fyn

I Danmark har vi en utrolig stærk life science-branche. Fyn har historisk stærk knowhow om gartneri. Kombinerer man de to, har man det bedste udgangspunkt for at producere og forarbejde medicinsk cannabis.

Verdens to førende producenter af medicinsk cannabis placerede sig i Odense i 2017, og i dag er deres produkter ved at blive godkendt til salg. 

For Odenses erhvervsfremmende kontor, Invest in Odense, viste det vejen til en ny erhvervsindsats. 

Odense Kommune har tidligere bevist deres værd som attraktiv samarbejdspartner inden for det fælles fynske initiativ Odense Robotics, der arbejder for at styrke den fynske robotbranche. Det har i dag medført, at Fyn er hjemsted for 133 robotvirksomheder, en stigning på 50 % siden 2015. I samme periode er der blevet investeret mere end 800 millioner EUR i de fynske robotvirksomheder.

En spirende nichebranche

Siden 2018 har Odense Kommune dertil sat stort fokus på medicinsk cannabis. En bogstaveligt talt spirende nichebranche, der med drivhuse, laboratorier og analysestationer samler de to danske styrkepositioner life science og gartneri. 

Det er kombinationen af de to brancher, der gør Danmark interessant, forklarer Lone Krogsbøll, der er investment manager i Odense Kommune. 

Ude i verden er Danmark kendt for vores troværdige sundhedsvæsen, vores stærke life science industri og vores lange historie som landbrugs- og gartneriland. Det er den knowhow, internationale virksomheder bliver tiltrukket af, når de overvejer at lægge deres medicinsk cannabis aktiviteter i Danmark. Oveni får de værdi af den måde vi arbejder på i Danmark, hvor offentlige og kommercielle aktører arbejder tæt sammen, forklarer hun.

 På Fyn er producenterne i tæt dialog, og kommunen har skabt Medical Cannabis Fyn, et netværk af alle de fynske aktører: Virksomhederne, forskere på SDU, de læger på OUH, der har interesse for medicinsk cannabis, og så kommunen selv. 

Borgmester i Odense Peter Rahbæk Juel forklarer: 

Vi har skabt det netværk for at bidrage til en branche vi kan se har stærkt potentiale på Fyn, og når vi mødes er det kommunens fornemste rolle at lytte til virksomheder, tage udgangspunkt i det, de efterspørger og på den måde sikre, at vi løfter branchen sammen.  

Rime Bahij, adjunkt ved Chemical Engineering
Samarbejde med den akademiske verden er afgørende

Noget af det, virksomhederne fra starten har efterspurgt er forskning. Derfor spiller SDU en stor rolle i Medical Cannabis Fyn,  og i lang tid var Syddansk Universitet (SDU) det eneste universitet i Danmark med tilladelse til at håndtere og arbejde med cannabisplanten. 

Derfor har SDU samarbejdet med både producenter, analysevirksomheder og myndigheder i branchen.

Ifølge Rime Bahij, adjunkt ved Chemical Engineering, er det samarbejdet mellem offentlige og private aktører, der skaber udgangspunktet for de erfaringer, de tager med sig i forskningen:

Virksomhederne kommer med en viden fra deres produktion, som myndighederne ikke nødvendigvis har endnu, fordi branchen er så ny. Sammen med Lægemiddelstyrelsen undersøger vi, om der er nye og mere effektive metoder til at måle indholdet af produkterne. Selve vidensdelingen er afgørende for, at vi lykkes med at udvikle branchen, forklarer Rime Bahij.

Cannabis Investor Summit 2021

I januar i år afholdt Invest in Odense, sammen med NNE og Invest in Denmark, det første Cannabis Investor Summit i Danmark. Her pitchede 12 virksomheder inden for medicinsk cannabis for mere end 30 interesserede investorer.

De virksomheder der deltog i januar favnede alt fra forskningstung biotek, over dyrkning til nye techløsninger til produktionen. Så summit’en giver investorerne en mulighed for at lære, hvor bred branchen er og tale med de virksomheder, der tegner branchen i dag. Vores formål er dels at uddanne, dels at matche industri og investorer, lyder det fra Lone Knudsen Krogsbøll.

Næste år bliver summiten holdt den 11. februar, og der er allerede åben for tilmelding, både for investorer og kapitalsøgende virksomheder. 

Når en virksomhed melder sig til, sender de os et investorpitch, og gennemgår et forløb med professionel forretningsudvikling. Det er med til at sikre, at pitchen er på plads, når virksomheden står overfor investorerne. Vi ved fra sidst – og fra de investor summits, Odense holder for robotbranchen, at det koncept virker, siger Lone Krogsbøll.  

Cannabis Investor Summit er samtidig et eksempel på offentligt /privat samarbejde. 

Vi laver arrangementet sammen med Invest in Denmark og NNE. Dermed har vi forskellige kompetencer og synsvinkler på det, og vi er ret stolte af at være del af det samarbejde, siger Lone Krogsbøll. 

Det understreger netop, at det både er offentlige og kommercielle partnere der har værdi af at arbejde sammen og løfte den samlede branche, siger hun. 

Læs mere her

Del dette indlæg
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Scroll til toppen

Tilmeld Branche Indsigts nyhedsbrev