Sikker og nem adgang til danske sundhedsdata

Danskerne vil gerne dele deres sundhedsdata. Derfor skal det også være lettere for forskere at få adgang til data, mens sikkerheden selvfølgelig stadig er i fokus. Det kræver bl.a., at man laver en national strategi for anvendelse af sundhedsdata.

Sammen med en lang række af offentlige og private partnere har brancheorganisationen Lif gennem projektet Data Redder Liv arbejdet med at identificere og præsentere eksempler på forskning og innovation, der bygger på sundhedsdata. Samarbejdet har ifølge Kasper Lindgaard, Head of Life Science i Lif, skabt ny viden om bedre behandling på baggrund af relevant sundhedsdata:

I Danmark har vi nogle af de bedste sundhedsdata i verden. Derfor har vi også rigtig gode muligheder for at anvende sundhedsdata til forskning og innovation, så vi kan blive endnu bedre til at hjælpe patienter og kronikere med nye og bedre behandlinger i sundhedsvæsnet, lyder det fra Kasper Lindgaard:

Det glæder os, at patienterne faktisk er meget optaget af, at deres sundhedsdata bliver anvendt for at hjælpe forskningen. Innovation er til fordel for fremtidige patienter. Ligesom fortidens patienter har hjulpet nutidens patienter med ny innovation, så lader det til, at nutidens patienter har et stort ønske om at hjælpe fremtidens patienter med ny innovation. Det ved vi, fordi Data Redder Liv har gennemført en undersøgelse, der viser, at 9 ud af 10 patienter ønsker, at deres anonymiserede data anvendes til forskning, fortæller Kasper Lindgaard.

Samlet strategi for brug af sundhedsdata

Hos Lif ønsker man en national strategi for anvendelse af sundhedsdata. Gennem en national ambition om at blive globalt førende inden for sikker anvendelse af sundhedsdata, kan der udvikles nye behandlinger for patienterne:

I Lif ønsker vi en samlet national strategi for anvendelse af sundhedsdata. Det bør være en national ambition at blive globalt førende i sikker anvendelse af sundhedsdata, så vi kan udvikle nye behandlinger til patienterne. Strategien skal inddrage alle relevante ministerier, registerejere i regionerne mv. og brugere af sundhedsdata – og selvfølgelig sikre den nødvendige koordinering med bl.a. Lægevidenskabelige Selskaber, Danske Patienter mv., siger Kasper Lindgaard.

Det er vigtigt for Lif, at denne strategi tager hensyn til datasikkerhed, patientsikkerhed og selvfølgelig også etisk korrekt anvendelse af sundhedsdata hvad enten data bruges til forskning eller behandling.

Ansøgningsprocessen skal være mindre kompliceret

Både på nationalt og regionalt plan er det vigtigt at koordinere sundhedsdataområdet. Det gør, at man sikrer, at forskerne også i praksis oplever, at deres adgang til data rent faktisk bliver enklere og mere overskuelig. Samtidig med at man naturligvis ikke går på kompromis med patientsikkerhed og god etik:

Baggrunden for vores ønske er, at mange forskere og forskende instanser i dag finder det uigennemskueligt, kompliceret og langsommeligt at få adgang til data i forbindelse med deres forskning. Derfor er der behov for at gøre ansøgningsprocessen mindre kompliceret, afslutter Kasper Lindgaard

Del dette indlæg
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Scroll til toppen

Tilmeld Branche Indsigts nyhedsbrev